در این مقاله می خوانید:
راهنمای جامع سیستم حرارتی موتور
دمای موتور یکی از حساسترین پارامترهای عملکردی خودرو است. هر موتور احتراقی، در حین کار گرما تولید میکند که بخشی از آن اجتنابناپذیر است. علم فیزیک به ما میگوید که تبدیل ۱۰۰% انرژی سوخت به حرکت غیرممکن است و همواره در دنیای مهندسی خودرو، موتور احتراق داخلی همچون قلب خودرو عمل میکند. این سیستم پیچیده براساس قوانین ترمودینامیک کار میکند و تولید گرما در آن اجتنابناپذیر است. طبق قانون دوم ترمودینامیک، تبدیل کامل انرژی سوخت به انرژی مکانیکی غیرممکن است. برای آگاهی از دانستیهای بیشتر با امداتکار همراه باشید.
دمای عملکردی موتور در حالت بهینه 85 تا ۹۵ درجه، حالت هشدار: ۹۵ تا ۱۱۰ درجه، بحرانی: ۱۱۰ تا ۱۲۰ درجه و دمای خطرناک بالای ۱۲۰ درجه میباشد.
اجزای اصلی سیستم خنککننده رادیاتور که همان خنک کننده اصلی است، مجهز به درب فشاری و پروانه های خنک کننده است و با تبادل حرارت با هوا به متعادل نگه داشتن دمای موتور میپردازد.
واترپمپ جزو دیگری از این سیستم است که با عملکرد مکانیکی و اتصال به تسمه تایم و گرداندن مایع خنک کننده، فشار سیستم را تامین و به سیستم خنک کننده کمک میکند.
ترموستات با کنترل جریان مایع، تنظیم دمای موتور، عملکرد خودکار و باز و بسته شدن دمایی بخش دیگری از اجزای سیستم خننک کننده میباشد.
علل افزایش دمای موتور:
خرابی واترپمپ، نشتی مایع خنککننده، گرفتگی رادیاتور، خرابی ترموستات، پارگی تسمهتایم یا حتی عوامل محیطی مانند دمای بالای محیط، ترافیک سنگین، رانندگی در سربالایی، بار اضافی خودرو و استفاده مداوم از کولر از جمله عوامل افزایش دمای موتور شمرده میشوند. البته کمبود مایع خنککننده، کیفیت نامناسب ضدیخ، رسوب در سیستم، عدم سرویس منظم و تعمیرات نادرست به افزایش زودهنگام دمای موتور کمک میکند.
نشانههای دمای بالای موتور:
از نشانههای داغ کردن و علائم اولیه دمای بالای موتور میتوان به افزایش عقربه دما، روشن شدن چراغ هشدار، کاهش قدرت موتور، مصرف سوخت بالا و بوی غیرعادی از داخل ماشین اشاره کرد. در صورت عدم توجه به این موارد، شاهد علائم پیشرفتهتری بصورت خروج بخار از کاپوت، صدای جوشیدن، لرزش موتور، روغن سوزی و خاموش شدن ناگهانی خواهید بود.
امداد فوری خودرو
با ثبت درخواست آنلاین در سریعترین زمان امدادگر به شما میرسد!روشهای کنترل و مدیریت دمای موتور
- بررسی منظم مایع خنککننده: تعویض و بررسی دورهای سطح مایع خنککننده از مشکلات احتمالی جلوگیری میکند.
- بررسی سلامت ترموستات: در صورت خرابی، ترموستات باید تعویض شود تا دمای موتور در محدودهی ایدهآل باقی بماند.
- استفاده از روغن موتور مناسب: روغن با کیفیت و ویسکوزیتهی مناسب میتواند به کاهش دمای موتور کمک کند.
- تمیز کردن و نگهداری رادیاتور: تجمع گرد و غبار و رسوبات در رادیاتور باعث کاهش راندمان آن میشود و باید بهطور منظم تمیز شود.
- اطمینان از عملکرد صحیح فن و پمپ آب: این دو قطعه نقش مهمی در کنترل دمای موتور دارند و در صورت خرابی باید تعمیر یا تعویض شوند.
اقدامات ضروری:
در صورت مشاهده هر کدام از این نشانهها خودرو را در جای ایمن متوقف کنید اما خاموش نکنید. دور موتور را در حالت آرام نگه دارید، بخاری را روشن کنید و اگر در شرایطی قرار دارید که از کولر استفاده میکنید، کولر را خاموش کرده و تا خنک شدن موتور به هیچ عنوان درب رادیاتور را باز نکنید.
پس از خنک شدن، سطح مایع خنک کننده را بررسی کنید، مطمئن شوید از جایی نشتی وجود ندارد، عملکرد فن و تسمه ها را کنترل کنید و در صورت وجود هر گونه مشکل با امدادگر خودرو تماس بگیرید.
آنچه باید بدانید:
برای پیشگیری بیشتر از این قبیل مشکلات در نظر داشته باشید در سرویسهای دورهای تعویض منظم مایع خنککننده، شستشوی رادیاتور، بررسی شیلنگها، کنترل تسمهها، تست فشار سیستم اهمیت ویژهای دارند.
استفاده از ضدیخ استاندارد، بررسی هفتگی سطح مایع، توجه به نشتیها و واکنش سریع به هشدارها مواردی است که به نگهداری بیشتر و بهتر از خودرو کمک میکند.
دمای بالای موتور میتواند آسیبهای کوتاه مدت مثل کاهش راندمان موتور، افزایش مصرف سوخت، فرسایش قطعات، نشتیهای جزئی، کاهش عمر روغن و یا آسیبهای بلند مدت از نوع ترک سرسیلندر، تاب برداشتن قطعات، خرابی واشر سرسیلندر، فرسودگی پیستونها و نیاز به تعمیر اساسی به همراه داشته باشد.
در نتیجه کنترل و مدیریت دمای موتور یکی از مهمترین جنبههای نگهداری خودرو است. با رعایت اصول نگهداری و توجه به هشدارها میتوان از بسیاری مشکلات جلوگیری کرد. سرمایهگذاری در نگهداری پیشگیرانه، همیشه کمهزینهتر از تعمیرات اساسی است. به خاطر داشته باشید در هر زمان اگر نیاز به یدک کش خودرو شبانه روزی یا مکانیک سیار داشتید با امداتکار تماس بگیرید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هزینه امداد خودرو به صفحه امداتکار مراجعه کنید.
ثبت دیدگاه